Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Zöldtetők

2009/02/18 14:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Bellavics László - zöldtetőépítési szaktanácsadó, a ZÉOSZ elnöke
Időtartam: 
14perc
Bellavics László - zöldtetőépítési szaktanácsadó, a ZÉOSZ elnöke

A zöldtető egy épület födémén létrehozott élő, zöld felület, amihez megfelelő rétegfelépítés, vízelvezetés, életközeg, teherbírás, vízszigetelés szükséges – építészeti oldalról. Kertészeti szempontból intenzív és extenzív zöldtető különböztethető meg. Az intenzív zöldtető közösségi pihenőpark, akár egy golfpálya is lehet. Az extenzív zöldtető esetében arra törekszenek, hogy ökológiai hatása legyen, olyan vegetáció alakuljon ki, ami minimális gondozást igényel.

 
A modern építészet egyre inkább a lapos tetők kialakítása felé „hajlik”. Ha lapos tető épül, akkor evidens, hogy annak „zöldnek” kell lennie.
 
Kína az olimpiára 40 000 ha zöldtetőt épített – csak Pekingben. Japánban 2010-ig 2000 ha zöldtetőt alakítanak ki Tokióban, ezzel a nyári forróságon akarnak enyhíteni (párolgás, hőelvonás).
 
Nálunk arra kellene gondolni, hogy a csatornahálózatok alulméretezettek, a zöldtető a lehullott csapadék 70%-át visszatartja, enyhíve a felhőszakadások hatásait is. A növényzet pormegkötő képessége is számít (lásd a januári szmoghelyzetet). Nálunk az allergiások kétharmada porallergiában szenved, a por megkötésében pedig a zöldtetők szerepe jelentős lehetne.
 
A kialakítandó kert típusa, a növényzet jellege, a födém terhelhetősége határozza meg, hogy milyen kertet lehet kialakítani a tetőn. Minimális esetben egy 10 cm-es termőréteg már elegendő, nincs okvetlenül szükség vastag termőrétegre. A természetben is gyakori, hogy nagy fák, fenyők mindössze 40-50 cm-es termőrétegben élnek, fejlődnek, ennyi elég a gyökérzet számára.
 
Gyakori hiba, hogy arra gondolnak, törekszenek, hogy „kész” nagy növényzetet kell beültetni. Ez nem járható út, mert a növény ilyenkor már jelentősen fejlett. Türelmesnek kell lenni, a növény alkalmazkodik a környezeti feltételkehez. Ha a tetőn van 1-2 méternyi földréteg, akkor a növény akár nagyra is megnő, de a kevesebb is elég.
 
A ZÉOSZ közelmúltban megrendezett konferenciáján több mint 300 résztvevő volt. A ZÉOSZ arra törekszik, hogy az európai normáknak megfelelően felzárkóztassa a hazai zöldtető-építést. A konferencián a klímaváltozás volt a középponti téma, arra keresték a választ, hogy miként lehet ez ellen a zöldtetők építésével küzdeni.
 
Magyarországon felemás a zöldtető-építés, mennyiségileg nagy „hátszele” van, megvan a jogszabályi háttér is, de messze elmaradunk Nyugat-Európától, ahol komolyabb az ösztönzés. Németországban a zöldtető-tulajdonos nem fizeti azt a csatornadíjat, amit az esővíz elvezetésért számítanának fel, hiszen így ez a csatornaműveket nem terheli. Egy extenzív zöldtető kialakítására 15 EUR támogatást adnak négyzetméterenként, így gyakorlatilag ingyenes a létrehozatala. Felismerték, hogy a zöldtetők létrehozatala közegészségügyi érdek, a betegségek megelőzését, a természetvédelmet szolgálja.
 
Nálunk az új OTÉK „behúzta” a kéziféket, mert nem vették figyelembe a zöldtetőknek a fenntartható fejlődés szempontjából vett előnyeit, hanem abból indultak ki, hogy csak a termett talajon élő növényzet javít a városi helyzeten. Az indoklás hibás logikát használ, az öntözést rosszul értelmezi.
 
Minél több szabad területet meg kell őrizni, ez helyes, de a beruházókat arra kellene „kényszeríteni”, hogy a tetőket zöldítsék.
 
Ami a költségeket illeti: a zöldtető létrehozásának egyszeri bekerülési költsége több, mint a hagyományos tetőé, de megtérül. Erre a német adatok jó példák: egy „fekete tető” élettartama legfeljebb 15 év. Egy extenzív zöldtető (a legolcsóbb is) ennél tovább „működik” (szakszerűen építve több emberöltőn át kitart), vagyis a 16. évtől a zöldtetők építése nyereséges.
 
CsatolmányMéret
CV_Bellavics_Laszlo.doc29 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 5 (1 vote)
A videó lejátszása új ablakban.