Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Újpest - város kilátással

2008/11/04 11:15
2008/11/04 11:45
Európa/Budapest
Vendég: 
Derce Tamás Dr., Újpest polgármestere
Időtartam: 
18perc
Derce Tamás Dr., Újpest polgármestere

Derce Tamás Dr.

Újpest – város kilátással
 
A 23 budapesti kerület közül az egyik, ami mindenképpen különbözik a többitől: Újpest. Sok minden miatt, például nem csak a Duna melletti kerület, hanem egyúttal külső kerület, ez ad bizonyos másságot számára más kerületekhez képes. Van kertvárosi része, van panelrésze és van egy újonnan kialakuló városnegyede, Káposztásmegyeren, amit bármelyik másik kerületben szívesen elfogadnának.
 
Derce Tamás 18. éve polgármester, ezalatt Újpest sokat fejlődött. Felfogása szerint egy város fejlesztésében a pénz másod-harmadlagos dolog. Nem csak megépíteni, hanem használni is kell az építményeket, sok évvel később is. Ahogy az határozza meg, az Eiffel-torony Párizs és játékok, mint a black jack és rulett meg kaszinó, ezek az épületek határozzák meg a város arculatát. A kisebb térségek arculatát, mint pl. Káposztásmegyer beépített részeiét, vagy a kertvárosét, azok az épületek határozzák meg, amik most épülnek. A fejlesztéseknél másodlagos a haszon, előbb az építészeti tartalomról kell megállapodni: mi épüljön, hogy nézzen ki, hány darab legyen, utána lehet pénzről beszélni.
 
A budapesti vezetés egyre inkább megköti a kerület kezét, például korábban a rendezési tervet a kerület hozta meg, most előzetesen a fővárossal el kell fogadtatni. Másik példa: a Palotai-szigeten van Budapest utolsó nagy ártéri erdeje; az északi (újpesti) részét sikerült védetté nyilvánítani, a délit a főváros a szennyvíztisztító bővítésére akarja használni (miközben a bővítésre a tisztító jelenlegi területén is lenne hely). Ismét másik példa, a környezetvédelem: a sziget angyalföldi oldalát lekövezték, az újpesti Duna-part természetközeli állapotban maradt.
 
A legnagyobb baj az, hogy a főpolgármestert nem érdeklik a kerületek, ritkán találkozik a kerületi polgármesterekkel.
 
A kerület nem enged bevásárlóközpontot építeni Újpesten (a piac, a kereskedelem, az emberi kapcsolatok védelmében). A határok mellett kilenc bevásárlóközpont van. Az engedélyek megtagadáskor mindig kígyót-békát kiáltottak Újpestre. Ugyanez érvényes a Megyeri híd esetére is. A hídfőre a kerület változtatási tilalmat rendelt el, ezzel ki lehetett kényszeríteni egy megbeszélést, ahol pl. az egysávos Váci úttal kapcsolatos közlekedési aggályokról lehetett megoldást keresni. Másik példa: a hídról lejövő forgalmat a Külső-szilágyi út vezeti be a városba. A kerület követelte, hogy ezt – egy újonnan épített felüljáró segítségével – kössék össze a Szilágyi úttal. Ennek költségéből 25%-ot vállalt a kerület. Ismét másik példa. a megnövekedett a forgalom miatt közlekedésbiztonsági problémák merültek fel. A hídról lejövő forgalom súlyosan veszélyes forgalmi központokon halad át; a kerület kikényszerítette, hogy ezeken a helyeken körforgalom épüljön. A Megyeri híd egyelőre ideiglenes használati engedélyt kapott; Újpest csak akkor ad végleges engedélyt, ha az említett három körforgalom megépül. Hozzájárulásként Újpest a tervek elkészítését (bár nem lenne feladata) megrendelte.
 
Újpest főépítésze, Berényi András lett az év főépítésze. (Többek közt Újpest követelte ki, hogy a kerületeknek legyen önálló főépítészük.) El kell felejteni azt a sztereotípiát, hogy Újpest külső munkáskerület. Vannak olyan részei, amelyeket Budapest bármelyik kerülete örömmel elfogadna, és ebben a főépítésznek is nagy szerepe van. „A madarakat engedni kell, hogy repüljenek” – a kollégák használják a fantáziájukat. Derce Tamás megköveteli, hogy az ötleteket megvitassák.
 
Újpest építészete jó irányba halad, ebben annak is szerepe lehet, hogy a hivatalt igyekezett politikamentessé tenni.
 
Országos főépítész – nem hihető, hogy erre szükség lenne. Ha a hatalom bajban van, elkezd centralizálni, elkezd félni. Az államigazgatásban pl. az országos, regionális főépítészek megjelenése pontosan arról szól, hogy a hatalom elkezdett félni attól, hogy vannak nála okosabbak.
CsatolmányMéret
CV_Derce_Tamas.doc22 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 5 (1 vote)
A videó lejátszása új ablakban.

Hasonló témájú anyagaink...

Kertépítés

2009/02/25 15:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök
Időtartam: 
18perc
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök

A szülői környezet is befolyásolta a pályaválasztását, a Kertészeti Egyetem kiválasztásában még a Feneketlen-tónak is szerepe volt... A kertépítészeti szak választása után jutott el a jelenlegi pályára.

Építészet és család – építészet és barátság

2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Vadász Bence - Ybl díjas építész
Időtartam: 
23perc
Vadász Bence - Ybl díjas építész

Több generáció óta foglalkozik építészettel a család. A családi légkör is befolyásolja a fiatalabbak szemléletmódját, tudását – nem technikai-tárgyi vonatkozásban, hanem érzelmileg.

JELEK – a MAAK Design csoport kiállítása

2009/02/25 14:30
2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus
Időtartam: 
11perc
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus

A kiállítás funkcionális belsőépítészeti alkotásait a wabi-sabi filozófiája ihlette. Erről az irányzatról ma még keveset tudnak Magyarországon, ez japán filozófiai irányzat, a lényege a valóság, a természet szeretete a maga törékeny, múlandó mivoltában. Felhívja a figyelmet arra, hogy a természet apró elváltozásai is szerethetők. Nem kijavítani, hanem elfogadni kell. A hiba csupán szemléletmód kérdése.

Jövőkép a tájépítész szemével

2009/02/25 14:00
2009/02/25 14:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.
Időtartam: 
13perc
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.

A nagymarosi vízlépcső elmaradása után a tájépítészeti kérdések nyitva maradtak, ez egy, az 1930-as években kezdődött, és napjainkig tartó szövevényes építészeti-társadalmi történet. A Bős-Nagymarosi vízlépcső-rendszer nagymarosi részének elmaradása után néhány vízvédelmi elem azonban megvalósult. Ennek a kiemelkedően értékes tájnak a védelme különleges feladat. A táj védelme nagyon nehéz. Hasonló helyzet van Ausztriában (Melk környékén) – még ha az összehasonlítás nehéz is –, ott a történet mutat némi hasonlóságot a dunakanyarbeli történéssel.

A FUT kérdez – Z. Halmágyi Judit válaszol

2009/02/24 12:00
2009/02/24 13:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Z. Halmágyi Judit - építész
Időtartam: 
22perc
Z. Halmágyi Judit - építész

Kicsit talál szokatlan az építészet, a városépítészet megkülönböztetése, gyakran ezt két külön szakmának tekintik. Z. Halmágyi Judit praktizáló építészként kapcsolódott bele a városépítészetbe, a főváros városfejlesztési és városképvédelmi bizottságában is ténykedik. Főleg uniós projektek előkésztésében dolgozik. Nem választható külön a két szakma, ugyanaz a filozófiája: nagy léptékben és kicsiben is igaz, inkább a szakmai-etikai megközelítésmód eltérő.