Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Túl a szivárványon

2009/02/10 11:00
2009/02/10 11:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Brósz Csaba Botond - a BME TDK Építőművészeti Szekció I. helyezettje
Időtartam: 
14perc
Brósz Csaba Botond - a BME TDK Építőművészeti Szekció I. helyezettje

A Középület-tervezési Tanszéken diplomázott, és ott került meghirdetésre a „Transzparecia témakör”, amiben indult. Ez átlátszóságot, áttetszőséget jelent, de távolabbról megközelítve akár jelenthet politikai átlátszóságot, vagy nyitottságot is, de sokkal inkább az anyagok tekintetében, esetleg a jellemek tekintetében is szokták említeni ezt a fogalmat. A heterogén mezőnyben sikerült első díjat elérnie.

 
A témájával már a konferencia meghirdetése előtt elkezdett kísérletezni, így lépéselőnybe kerülte, hiszen egy évig dolgozhatott azon, amin mások esetleg csak néhány hónapot.
 
Kompozit anyagokkal kísérletezett, az egyik, ami talán a legnagyobb siker, egy üvegpaplan, üvegrostokból összepréselt anyag és poliészter öntőgyanta keverékéből összeállított kompozit anyag, ami színeire bontja a fényt, ha azon keresztül néznek valamit. Térelválasztás területén lehetne esetleg új esztétikai kategóriákat feltárni ezzel...
 
A génmanipulált építészetre, illetve az ebben rejlő távoli lehetőségekre szeretett volna rávilágítani.
 
Már most is vannak olyan irányú kísérletek, a kínaiak folytatják, hogy olyan erdőket ültetnek, amiknek az alkotóeleme génmanipulált fa. Ennek az a gyakorlati előnye, hogy sokkal több széndioxidot köt meg a fa anyaga, ezáltal sokkal tömörebb, sokkal nagyobb fesztávok áthidalására lesz képes ez a fa – ha majd kivágják –, illetve sokkal több légköri széndioxidot köt meg, aminek gyakorlati jelentősége az, hogy a környezet terhelése ez által csökken. Ez nagyon nagy hír, mert gyakorlatilag a távoli jövőben manipulálják a fák genetikai állományát. Akár arra is be lehet programozni, hogy olyan tulajdonságokkal bírjon, formailag is, hogy hasonlít egy házhoz...
 
A tartószerkezete ezeknek a házaknak a fa és akár a lombkoronát is a mi igényeinkhez hasonlóvá lehetne tenni.
 
Egy másik munkában egy lakótelepi környezetbe kellett tervezni egy szakrális épületet, egy imahelyet, templomot (elég sokféle felfogása volt a kiírásnak), ezt a barátnőjével közösen készítették el és második díjat nyertek. Ez szerethető téma volt, mert a lakótelepek sivár világát ilyen dolgokkal lehet feldobni. Ez az igény folyamatosan jelen van, attól függetlenül, hogy a kommunizmus 45-50 évében sokat ártott az egyházaknak.
 
Az „ültessünk házakat” témával egy nemzetközi pályázaton próbálkozott, ott sajnos nem ért el sikert, nyilván több ezer pályamű kerül beadásra és ezek között kisebb az esély sikeresnek lenni, mint hazai körülmények között. Ez egy fordítási gyakorlat volt, az angol szöveget fordították magyar nyelvre.
 
Egy másik érdekes téma volt a parkolási sémáktól kezdve a gangoknak a sokkal szellősebbé tétele; ebben mindenféle dologról szó volt, egy élhetőbb belső világot képzeltek el. A belső szárnyaknak, amik egyébként is viszonylag értéktelenek az értékes homlokzatokhoz képest, a kibontásával, a parkolásnak a tetőn, padláson való elhelyezésével is próbálkoztak.
 
A konzulensei nagyszerű emberek és az ő segítségük nélkül nem jöhetett volna létre egyik díj sem...
CsatolmányMéret
CV_Brosz_Csaba_Botond.doc38 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 3 (4 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.

Simán lenyúlta egy előző évi

Simán lenyúlta egy előző évi TDK-s csapat terveit. Hát, ehhez lehet gratulálni...

Mintha ez az "ültessünk

Mintha ez az "ültessünk házakat!" egy kicsit hajazna az egy évvel korábbi győztes munkára...