Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Jövőkép a tájépítész szemével

2009/02/25 14:00
2009/02/25 14:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.
Időtartam: 
13perc
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.

A nagymarosi vízlépcső elmaradása után a tájépítészeti kérdések nyitva maradtak, ez egy, az 1930-as években kezdődött, és napjainkig tartó szövevényes építészeti-társadalmi történet. A Bős-Nagymarosi vízlépcső-rendszer nagymarosi részének elmaradása után néhány vízvédelmi elem azonban megvalósult. Ennek a kiemelkedően értékes tájnak a védelme különleges feladat. A táj védelme nagyon nehéz. Hasonló helyzet van Ausztriában (Melk környékén) – még ha az összehasonlítás nehéz is –, ott a történet mutat némi hasonlóságot a dunakanyarbeli történéssel. A világ tájépítészeti eszközei, amelyek mérnöki nagy műtárgyak környezetbe illesztésével kapcsolatosak, felhasználhatók lettek volna.

 
Ami ott maradt, azzal nehéz bármit is kezdeni. A probléma azzal kapcsolatos, hogy egyes vízparti területek a tájrehabilitáció után a magyar állam tulajdonában maradtak, hasznosításuk továbbra is megoldatlan. A két érintett településnek (Nagymaros, Visegrád) hasznos, lenne, ha ezeket a tájrehabilitált területeket be tudná vonni a saját vérkeringésébe, a turizmusba. A településeknek nincs pénzük. A készenléti lakótelep, a felvonulási lakótelep ma nagyon szomorú látvány nyújtanak, két évtizede nem kezd vele semmit a tulajdonos.
 
Az árvízi védelem kérdése, a biztonság nagy mértékben összefüggött a nagymarosi vízlépcsővel, a létesítmény garantálta volna az árvízi biztonságot. Az utóbbi tíz év egyre hektikusabb vízjárása egyre több gondot okoz. Visegrádnak teljesen hiányos az árvízvédelme, talán célszerű lenne egy komplex szakmai átgondolással az egész problematikát áttekinteni.
 
Tájépítészeti szakmai szempontból érdemes lenne (például az osztrák példákat is figyelembe véve: az említett melki megoldást vagy a Bécs alatti Freudenaunál kidolgozott megoldást) értékelni, hogyan oldották meg a nálunk a mai napig megoldatlan kérdést.
 
Lehet-e nagy műtárgyakat „finoman” beilleszteni a környezetbe? Nagymarosnál jó tájépítészeti lehetőségek lettek volna. Higgadt szakmai, társadalmi közeg kellene ahhoz, hogy a témát újra fel lehessen vetni.
 
CsatolmányMéret
CV_Szabo_Gabor.doc81 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 4.8 (5 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.