Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Építészet és család – építészet és barátság

2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Vadász Bence - Ybl díjas építész
Időtartam: 
23perc
Vadász Bence - Ybl díjas építész

Több generáció óta foglalkozik építészettel a család. A családi légkör is befolyásolja a fiatalabbak szemléletmódját, tudását – nem technikai-tárgyi vonatkozásban, hanem érzelmileg.

 
Az építészeti alkotás számtalan aspektus összegződése: ritmus, arány, anyag, ár szépség stb. Mára ehhez jelentős mennyiségű „körítés” is kapcsolódik. Emiatt az élvezeti-esztétikai-építészeti érték aránya csökken, egyre kevesebb az öröm és az alkotás az építészeti folyamatban egyre több a keserű része.
 
A konzultáció, a tervzsűri szükséges, de számos egyéb hatóság is beleszól egy-egy épület kialakításába, egy szinte végtelen folyamatban, aminek nincs mindig szorosan vett köze az építészethez.
 
A millenáris tervezése. Így is lehet maradandót alkotni, mert ez az építész hivatása. A Milleneum Tower 3 már megépült, most épül a Haller-Kapu, ami izgalmas épület, kicsit késik, és módodul. Egy ilyen épület tervezésén 25-30 ember dolgozik és megjárja a maga canossáját.
 
Rózsadomb apartmanház (a volt SZOT-szálló) – ebből a történetből (hosszú és rémes) kikényszerítették a Vadász irodát. ERgy szállodafejlesztő csoport akart apartmanházat csinálni, a terv több zsűri is elfogadott, megkapták az építési engedélyt, már üzemelne, de tulajdonosváltás következett, visszajöttek a régi Globex-tulajdonosok. Utána nem sikerült az építkezést folytatni.
 
A Magyar Rádió új székháza – csak tervezési feladat volt. Ez szállodaként indult a millennium területén, de nem épült meg az első lépcső, akkor szünet volt, majd egy irodaházat terveztek, utána pedig egy tervet a rádiószékházra, de végül nem ezt választották.
 
Mindig van egy kör, amelyik megbízik az irodában, sok szép feladatot kapnak, a megépült munkák „hozzák” az újabbakat, szerencsére nagy hullámvölgy eddig nem volt, de a válság valószínűleg az irodát is érinti. Amíg persze munka van, dolgoznak, pályáznak.
 
Munkát csak akkor utasítanak vissza, ha nagyon nem egyeznek az építészeti elképzelés. Nem éri, hogy veszekedésekkel rossz épület szülessen.
 
A 8. kerületi városrehabilitáció olyan módon zajlik, hogy több iroda rakja össze az elképzeléseit, ez nagyon szerencsés alkotási mód, hasonlóz ők is terveztek. Olyan, mintha két különféle írás lenne ugyanazon az oldalon, egymásnak felelgetnek. Hasonló volt a Kőérberek Park, ahol szintén sok alkotó műhely tette össze az elképzeléseit egy egésszé.
 
CsatolmányMéret
CV_Vadasz_Bence.doc65.5 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 3.7 (7 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.