Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Bemutatkozik a Cordia

2009/02/17 10:30
2009/02/17 11:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Földi Tibor - a Cordia ZRt. vezérigazgatója
Időtartam: 
13perc
Földi Tibor - a Cordia ZRt. vezérigazgatója

A számok magukért beszélnek – egy kiegészítés Alföldi György munkásságához: igazából a szülőatyja ő is többek között ennek az egész Corvin-Sétány fejlesztésnek. Az 1990-es évek végén vetődött fel először ez a gondolat az önkormányzatban, hogy a Józsefváros belső részére, egy nagyon jó adottságokkal rendelkező belső területén egy koncepciót szeretnének kitalálni, amire felépülhet az egész területnek és ezáltal az egész kerületnek a fejlesztése. Ennek a kitalálója volt igazából Alföldi György, tehát az egész Corvin sétánynak ő a szülőatyja...

 
2002-ben volt egy pályázat, amit megnyert egy konzorcium, a Corvin Zrt és a Corvin Zrt-nek négy építőipari cég volt a tulajdonosa. A Cordia már akkor figyelte ezt a pályázatot, de még nem vettek ezen részt, lecsúsztak erről a pályázatról. Ezt követően, 2004-ben, mivel kiderült, hogy ez a négy cég nem tudott egymással együttműködni, hiszen ők az építőipari piacon versenytársak voltak és itt 25-25%-ban voltak tulajdonosok, el akarták adni az üzletrészüket és a Cordia egyesével megvásárolta őket. Megkereste őket az egyik tulajdonostárs, utána a másikat ők keresték meg és igazából így vásárolták meg a Corvin Zrt-t, tehát utólag kerültek az egész projektbe. Azt lehet mondani, hogy ha a konzorcium folytatta volna a fejlesztést, akkor nem biztos, hogy ilyen lendületben, illetve ilyen egységes arculat mentén kezdődött volna el ez a fejlesztés. Jelenleg egy hatalmas iroda komplexum van előkészítés, illetve építés alatt, ez a Corvin Átrium, amelynek a földszinti-emeleti részén üzletek lesznek kialakítva, illetve jelenleg négy lakóépület van építés alatt. Ez közel ezer lakás, amelynek a befejezése 2010 tavaszán várható, amit már folyamatosan, pár hónapon belül átadnak... A Corvin sétánynak az 50%-a jövő tavaszra el fog készülni.
 
A Cordia Zrt a Futureal Csoportnak a tagja, a Futureal Csoport 1990 óta van jelen a magyar ingatlanpiacon, eleinte ingatlan befektetésekkel foglalkozott, majd 2000-ben elindult az ingatlanfejlesztés. Először a III. kerületben, prémium minőségű lakóparkot fejlesztettek, ezt követően pedig egy jelentős bővülés indult, többek között 2004-ben a Corvin Zrt-t, azaz a Corvin sétány projektet megvásárolták, ezt követően, még 2004-ben két másik, egy zuglói, illetve egy XI. kerületi nagy területet vásároltak, ami ugyanúgy, lakásépítésre alkalmas terület. A Cordia, illetve a Futureal tőkeerős ingatlanfejlesztő. Nemrég jelent meg egy nemzetközi összehasonlítás: Európában a huszadik legnagyobb, a fejlesztéseket tekintve és a Futurealnak, illetve a Cordianak az összes épületén a finanszírozás biztosított. Ebből az ezer lakásból a Corvin sétányon 90% értékesítésre került már és jelenleg különböző építési fázisban vannak, de ezek az épületek, az utolsó is, ami most építés alatt van, a jövő tavasszal átadásra kerül. Tehát mind finanszírozás, mind pedig tőke oldalról, mind értékesítés oldalról a projektetek biztosítva vannak.
 
2006 óta egy eléggé jelentős tendencia van Magyarországon, a kínálati oldalon is. Nemrég készítették el egy budapesti felmérést, piackutatást, és 2006-hoz képest a kínálat 40%-kal csökkent 2008 végére.
 
A kínálat kerületenként eltérő, a belvárosi területeken ez 60%-os kínálatcsökkenést jelent. Ez azt is jelenti, hogy megvásárolták ezeket a fejlesztés alatt levő lakásokat, de azt is jelenti, hogy egyre kevesebb olyan telek van, ahol jó adottságú fejlesztéseket el lehet kezdeni. A belvárosi projektekre vonatkozóan emiatt a kínálati oldalon.... a kínálatszűkülés továbbra is folytatódik, a keresleti oldalon pedig az elmúlt félévben jelent meg egy eléggé drasztikus keresletcsökkenés. Folyamatosan figyelik a piacot és 2008. év elejéhez képest folyamatosan csökkent a kereslet. Eleinte, amikor éves összehasonlítást végeztek, tehát a 2008 tavaszt a 2007 tavaszhoz viszonyították, akkor egy 10-20%-os keresletcsökkenést tapasztaltak, de decemberre ez már egy 70%-os csökkenést jelentett, tehát 2007 decembere és 2008 decembere között 70%-kal esett vissza összességében a budapesti piacon a kereslet. Ez átlagosan 40%-os keresletcsökkenést jelentett 2008. év végére, a 2007. év végéhez képest. Ez a keresletcsökkenés várhatóan ebben az évben is a negatív hírek hatására tovább fog csökkenni, de ez nem azt jelenti, hogy nincsen fundamentális kereslet, nincsen igény új lakások iránt, hanem kitolódnak a döntések a lakásvásárlást illetően. Nem mernek, vagy nem tudják meghozni az emberek igazából ezeket a döntéseket, hogy belevágjanak egy lakásvásárlásba.
 
A Cordianál van egy alapelv, hogy minden épületnek – adott esetben a Corvin sétánynak, de a XI. kerületi, vagy a zuglói projektnek is – adnak valami lényeget, valami esszenciát. Ilyen például Zuglóban a lakásoknál egy másik csaptelep, ahol a hideg- és melegvíz mellé adnak egy termálvíz csaptelepet. A XI. kerületben a környezetet rakták rendbe. Ez nagyon ritka történet, általában van egy építkezés, és utána rakják rendbe a környezetet. Ők előbb rendezték a környezetet, hogy az egy tartós, az építkezést is kibíró környezet legyen, tehát megvannak az utak, a csatorna, parkot építettek, és egy különleges koncepciót, egy teraszház koncepciót valósítottak meg. A Corvin sétány önmagában egy unikum, ami nemcsak egy rehabilitáció, hanem egy egységes koncepció mentén felfűzött és átgondolt projekt, ami igazából... Egyes funkciók egymást erősítik, ez a projektnek az egyik előnye, a másik a kiváló fekvése a belvárosi részen, kiváló közlekedéssel és a harmadik pedig az, hogy hatalmas és eléggé nagy tőkeerejű közterület fejlesztés hajtódik végre a VIII. kerületben. Tehát mindez adja ennek a projektnek a lényegét, különlegességét, ami nagyon sok belvárosi projektből például hiányzik.
 
A Corvin sétány területén nagyon rossz állagú épületek voltak. Ami műemlék épületnek számított, az megtartásra került, a megmaradó épületeknek a homlokzata felújításra kerül. Az önkormányzattal történő együttműködésnek van különböző programja, van intézményi program, közterületi program, kiürítési program stb. és többek között van egy felújítási program. Bizonyos dolgokat az önkormányzat vállal ebben az együttműködésben, bizonyos dolgokat pedig a Futureal, azaz a fejlesztő. A területen, ami nagyon fontos és értéknövelő, van egy közterület-fejlesztés. Utcák lesznek kiszélesítve, tehát új szabályozás készült öt évvel ezelőtt a területre, egy új sétány, egy újközterület jön létre és a mellékutcák is kiszélesítésre kerülnek. Ez már önmagában egy értéknövelő, nemcsak a területnek, hanem az egész kerületre vonatkozóan. Ami óvandó, illetve értékes homlokzat, azok megmaradnak, illetve felújításra kerülnek, erre az önkormányzat próbál különböző forrásokat teremteni és támogatni a társasházakat és szervezésben is valami fajta segítséget nyújt a társasházaknak. A kerületnek a többi részére pedig az önkormányzatnak, illetve a fővárosnak közös cége, a Rév8 Rt, amelyiknek a vezérigazgatója az Alföldi György úr, ők például a Magdolna negyedre különböző pályázatokat készítenek elő, illetve bevonják az ott lakókat ezekbe a homlokzat és közterület fejlesztésbe, hogy ott az életminőséget javítsák, hogy kulturáltabb, tisztább közterületek jöjjenek létre, és az épületek megújuljanak.
 
Az önkormányzatnak egyes területekre a VIII. kerületen belül vannak elképzelései és programjai és a forrásaikat is megpróbálják, illetve megpróbálták hozzá illeszteni. Vannak már források a Magdolna negyedre, ugyanúgy annak idején a Corvin sétányra is volt forrás, illetve egy jelentős tőkét a Futureal cégcsoport a fejlesztői program révén átvállalt. Így például bizonyos közterületeket, függetlenül attól, hogy nem az ő feladatuk lett volna az eredeti szerződéses rendszer alapján, de átvállaltak plusz dolgokat, például a közterület-fejlesztésnek egy részét, vagy közműépítést az önkormányzattól. 
 
Köszönöm a lehetőséget és tényleg a pozitív hírek is legyenek hírek, én ezt kívánom mindenkinek és bárki, aki kimegy a területre, tényleg azt látja, hogy dinamikusan fejlődik a terület, tehát minden építkezésünk folyamatosan halad és azon vagyunk, hogy 2010-re az építkezést minőségben, határidőre be tudjuk fejezni.
 
CsatolmányMéret
CV_Foldi_Tibor.doc33 KB
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 4 (2 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.

Hasonló témájú anyagaink...

Kertépítés

2009/02/25 15:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök
Időtartam: 
18perc
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök

A szülői környezet is befolyásolta a pályaválasztását, a Kertészeti Egyetem kiválasztásában még a Feneketlen-tónak is szerepe volt... A kertépítészeti szak választása után jutott el a jelenlegi pályára.

Építészet és család – építészet és barátság

2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Vadász Bence - Ybl díjas építész
Időtartam: 
23perc
Vadász Bence - Ybl díjas építész

Több generáció óta foglalkozik építészettel a család. A családi légkör is befolyásolja a fiatalabbak szemléletmódját, tudását – nem technikai-tárgyi vonatkozásban, hanem érzelmileg.

JELEK – a MAAK Design csoport kiállítása

2009/02/25 14:30
2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus
Időtartam: 
11perc
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus

A kiállítás funkcionális belsőépítészeti alkotásait a wabi-sabi filozófiája ihlette. Erről az irányzatról ma még keveset tudnak Magyarországon, ez japán filozófiai irányzat, a lényege a valóság, a természet szeretete a maga törékeny, múlandó mivoltában. Felhívja a figyelmet arra, hogy a természet apró elváltozásai is szerethetők. Nem kijavítani, hanem elfogadni kell. A hiba csupán szemléletmód kérdése.

Jövőkép a tájépítész szemével

2009/02/25 14:00
2009/02/25 14:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.
Időtartam: 
13perc
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.

A nagymarosi vízlépcső elmaradása után a tájépítészeti kérdések nyitva maradtak, ez egy, az 1930-as években kezdődött, és napjainkig tartó szövevényes építészeti-társadalmi történet. A Bős-Nagymarosi vízlépcső-rendszer nagymarosi részének elmaradása után néhány vízvédelmi elem azonban megvalósult. Ennek a kiemelkedően értékes tájnak a védelme különleges feladat. A táj védelme nagyon nehéz. Hasonló helyzet van Ausztriában (Melk környékén) – még ha az összehasonlítás nehéz is –, ott a történet mutat némi hasonlóságot a dunakanyarbeli történéssel.

A FUT kérdez – Z. Halmágyi Judit válaszol

2009/02/24 12:00
2009/02/24 13:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Z. Halmágyi Judit - építész
Időtartam: 
22perc
Z. Halmágyi Judit - építész

Kicsit talál szokatlan az építészet, a városépítészet megkülönböztetése, gyakran ezt két külön szakmának tekintik. Z. Halmágyi Judit praktizáló építészként kapcsolódott bele a városépítészetbe, a főváros városfejlesztési és városképvédelmi bizottságában is ténykedik. Főleg uniós projektek előkésztésében dolgozik. Nem választható külön a két szakma, ugyanaz a filozófiája: nagy léptékben és kicsiben is igaz, inkább a szakmai-etikai megközelítésmód eltérő.