Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

A Belvárosi lakáshelyzet

2009/01/13 10:00
2009/01/13 10:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Salusinszky Gergely - Otthon Centrum Belváros, Franchise Partner
Időtartam: 
11perc
Salusinszky Gergely - Otthon Centrum Belváros, Franchise Partner

 

Salusinszky Gergely   A belvárosi lakáshelyzet   Az Otthon Centrumnál dolgozik, ami franchise rendszerben működik 2003 óta. A jelenlegi válság hatására a helyzet jelentősen átalakult a korábbiakhoz képest, de a helyzet nem kétségbeejtő, az ingatlanpiac nem állt le, akármennyire is visszaesett a gazdasági válság következtében. Az emberek továbbra is vesznek és eladnak lakásokat, különösen azok, akik ezt befektetési céllal teszik.   Míg korábban a garzonlakás volt a sláger a piacon, ez az elmúlt években a kereslet átalakult és a másfél-kétszobás lakások iránt nőtt az érdeklődés. Most ez kissé megfordulni látszik, mert a hitellehetőségek miatt kevesebben tudnak nagyobb lakást vásárolni.   Erősen megváltoztak a hitelfeltételek is, különösen október-november óta. Úgy tűnik, hogy a helyzet hasonlít 2004-2005-re, amikor hasonló feltételekkel lehetett hitelt felvenni. Az a korszak, ami 2007-2008-ban volt, véget ért, sokkal nagyon önerőre van szükség lakásvásárláskor.   A futamidők tekintetében nincs jelentős változás, a hitelbírálat viszont lelassult, főleg olyan esetekben, ahol az ügyfél a gazdasági válság miatt nehezebb körülmények közé került. Ahol magasabb bejelentett jövedelem van, ott továbbra is gyors az elbírálás.   Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy bizonyos területeken visszaestek a négyzetméter árak és csak a korábban is népszerű, értékes területeken tudták tartani azt az árat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ezért a kevésbé keresett területeken jelentően visszaestek az árak.   A bankok nyilván azt nézik, mennyire forgalomképes az adott ingatlan, ha az ügyfél olyan lakást szeretne megvásárolni, amit ők is nehezen tudnának értékesíteni, akkor valószínűleg kerülni fogják ennek az ingatlanvásárlásnak a finanszírozását. A bankoknak van ilyen listájuk, hogy mely területeken érdemes, és hol nem érdemes finanszírozni az ingatlan eladását.   Arra számít, hogy a 2008-as nehéz második félév után 2009-ben valamilyen fellendülés lesz tapasztalható. Abban a pillanatban, amikor az eladók rájönnek arra, hogy nem tudják annyiért eladni a lakásokat, mint amennyiért ők azt korábban gondolták, újra el fog indulni a piac. Ezt kb. február végére, márciusra várja. Amerikában is az látható, hogy abban a pillanatban, amikor az ingatlanárak egy kicsit visszaestek, a piaci tranzakciók száma jelentősen megnövekedett. Egy szeptemberi adat szerint például, a 20 legnagyobb amerikai város ingatlanpiaci tendenciái azt mutatják, hogy amikor az árak 20%-kal visszaestek, a tranzakciók száma 30-40%-kal növekedett.   
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 5 (2 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.

Hasonló témájú anyagaink...

Kertépítés

2009/02/25 15:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök
Időtartam: 
18perc
Pirk Ambrus - táj- és kertépítész mérnök

A szülői környezet is befolyásolta a pályaválasztását, a Kertészeti Egyetem kiválasztásában még a Feneketlen-tónak is szerepe volt... A kertépítészeti szak választása után jutott el a jelenlegi pályára.

Építészet és család – építészet és barátság

2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Vadász Bence - Ybl díjas építész
Időtartam: 
23perc
Vadász Bence - Ybl díjas építész

Több generáció óta foglalkozik építészettel a család. A családi légkör is befolyásolja a fiatalabbak szemléletmódját, tudását – nem technikai-tárgyi vonatkozásban, hanem érzelmileg.

JELEK – a MAAK Design csoport kiállítása

2009/02/25 14:30
2009/02/25 15:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus
Időtartam: 
11perc
Hajas Ági - építész-képzőművész, Boltresz Attila - fotográfus

A kiállítás funkcionális belsőépítészeti alkotásait a wabi-sabi filozófiája ihlette. Erről az irányzatról ma még keveset tudnak Magyarországon, ez japán filozófiai irányzat, a lényege a valóság, a természet szeretete a maga törékeny, múlandó mivoltában. Felhívja a figyelmet arra, hogy a természet apró elváltozásai is szerethetők. Nem kijavítani, hanem elfogadni kell. A hiba csupán szemléletmód kérdése.

Jövőkép a tájépítész szemével

2009/02/25 14:00
2009/02/25 14:30
Európa/Budapest
Vendég: 
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.
Időtartam: 
13perc
Szabó Gábor - vezető tervező, TÉR-TEAM Kft.

A nagymarosi vízlépcső elmaradása után a tájépítészeti kérdések nyitva maradtak, ez egy, az 1930-as években kezdődött, és napjainkig tartó szövevényes építészeti-társadalmi történet. A Bős-Nagymarosi vízlépcső-rendszer nagymarosi részének elmaradása után néhány vízvédelmi elem azonban megvalósult. Ennek a kiemelkedően értékes tájnak a védelme különleges feladat. A táj védelme nagyon nehéz. Hasonló helyzet van Ausztriában (Melk környékén) – még ha az összehasonlítás nehéz is –, ott a történet mutat némi hasonlóságot a dunakanyarbeli történéssel.

A FUT kérdez – Z. Halmágyi Judit válaszol

2009/02/24 12:00
2009/02/24 13:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Z. Halmágyi Judit - építész
Időtartam: 
22perc
Z. Halmágyi Judit - építész

Kicsit talál szokatlan az építészet, a városépítészet megkülönböztetése, gyakran ezt két külön szakmának tekintik. Z. Halmágyi Judit praktizáló építészként kapcsolódott bele a városépítészetbe, a főváros városfejlesztési és városképvédelmi bizottságában is ténykedik. Főleg uniós projektek előkésztésében dolgozik. Nem választható külön a két szakma, ugyanaz a filozófiája: nagy léptékben és kicsiben is igaz, inkább a szakmai-etikai megközelítésmód eltérő.