Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Foglalkoztatási problémák az építőiparban

2008/10/01 16:00
Európa/Budapest
Vendég: 
Gerencsér László, Hérosz Zrt. elnök
Időtartam: 
22perc
Gerencsér László, Hérosz ZRt.

Gerencsér László

A HÉROSZ Zrt. elnöke   Foglalkoztatási problémák az építőiparban   A magyar építőipar nehéz helyzetben van, de a HÉROSZ-nak jelentős, a jövőre vonatkozó szerződésállománya van, ennek „titka” a komoly, kitartó munka. A kis cégek nem tudnak ilyen távlatra dolgozni. Továbbá fontos a megszerzett referenciák minősége, hitelképessége, a gazdag profil (ingatlanfejlesztés, PPP-részvétel, magánmegrendelése re dolgozás).   Az állami megrendeléseket csak a nagyobb cégek képesek kielégíteni, a kis munkák tömege hiányzik a piacról, a nagy munkákra kevesen képesek.   28 olyan vállalat van, ahol 300 fő fölötti a létszám. A lényegi probléma a piaci szereplők kis száma. Ez a cégek jövőjét teszi kérdésessé. Más országokban sokkal tudatosabb az építőipar helyzetének kezelése. Magyarországon az építőipar több minisztériumhoz (időnként egyikhez sem) tartozik. A gazdasági szabályozók azt eredményezik, hogy nem szabad sok alkalmazottat foglalkoztatni, helyette alvállalkozói láncolat alakult ki, aminek következtében eltűnik a felelősség.   A HÉROSZ számítása szerint 200 000 forintos fizetés lenne lehetséges, ebből nettó 130 000 forint juthatna a munkavállalónak. Magyarországon szabályozatlan a vállalási díjak és kötelezettségek és a (minimál)bérek kérdése. Ha nincs „élhető” minimálbér, akkor tág tere van az ügyeskedésnek. A mai 1800 Ft-os rezsióradíjból 320 000 Ft-os havi bevétel lenne lehetséges, szemben azzal, hogy a nettó kifizetések különféle ravaszkodások nyomán alig érik el a minimálbért. „Nem éri meg dolgozni.” Az adózás előtti minimálbérnek 150-160 E Ft-nak kellene lennie ahhoz, hogy érdemes legyen dolgozni. Ezt a szakmunkások külön bérezése emelhetné, ez alkothatna egy egészséges bérrendszert.   Nonszensz, hogy cégek féláron dolgoznak, s a kötelezettségeket kétséges eszközökkel teljesítik. Ezek kiszűrése nehéz. A ma működő 90 000 bejelentett építőipari vállalkozás túl sok, az ésszerű most 18-20 E vállalkozás lenne. Nincs minőségbiztosítás, ez a minőség rovására megy.   A Magyarországon megjelenő külföldi vállalkozások szintén komoly gondokkal küzdenek.   A helyzetet kettősség jellemzi: bizakodás (mert tisztulásnak kell következnie), és aggodalom, mindkettő azért, mert változásoknak kell bekövetkezniük. A 90 000 cégből „eltűnő” cégek szakembereit a komoly cégek vehetik fel. Az alvállalkozói láncolat megszűnése a munkabérek és az eredmények jelentős javulását eredményezheti. Megszűnhet a külföldi piac elszívó ereje.   Az építőiparban a legkönnyebb gyors fellendülést előidézni. Ma itt dolgozik a munkaképes lakosság 10%-a, a kapcsolódó területekkel ez magasabb. Ez megérdemelné, hogy valamelyik minisztérium felelős területe legyen.  
Értékelésem: Nincs. Értékelés: 3.9 (8 szavazat)
A videó lejátszása új ablakban.

Mint a Hérosz zrt.

Mint a Hérosz zrt. alvállalkozója kívánok a riportban elhangzottakhoz hozzászólni. Gerencsér László mint a Hérosz tulajdonosa szó szerint úgy hazudik mintha súgó gépről olvasna. Sajnálatos módon sem az én cégemet, sem pedig a hozzám hasonló kis cégeket az elvégzett és a minket jogosan megillető vállalkozási díjunkat nem fizeti ki. Mai napig több száz millió forint megfizetésével tartozik, Vannak olyan cégek akik már a Hérosz ellen felszámolási eljárást is kezdeményeztek. Érdekes módon ez a hazug gazember egy árva szót sem szól. Amikor írásbeli megkereséseinkre nem válaszolt, megkerestük telefonon, mert személyesen nem fogad, azt válaszolta, hogy a közel hatmilliós nettó tartozás neki olyan kismértékű, hogy ezzel nem kíván foglalkozni. Így, hogy a kisebb vállalkozókat sorra nem fizeti ki, igazán könnyű "nagy vállalkozónak" lenni. Sajnos az ilyen nagy stílű gazemberek teszik tönkre a magyar kisvállalkozásokat. A kamera előtt ülve, minden szemrebbenés nélkül gyalázatos módon hazudik a világ szemébe, Ez az ember, és hozzá hasonlóan a legtöbb kollégája gátlástalan gazemberek, akiknek régen a bíróságokon kellene felelni az elkövetett aljas cselekedeteikért. A kisvállalkozások és az azokban dolgozó emberek családjainak szándékos tönkre tételéért, a teljes el lehetetlenítésükért, mint ahogy tette ezt velem, kollégáimmal, és a családjainkkal. Őszintén kívánom, hogy egyszer nézzen szembe azokkal az emberekkel, akiket az évek során teljesen tönkre tett, és akiknek a halála a Gerencsér "úr" szándékos alapos munkálkodásának tudható be. Egy ilyen lelketlen szemét gazember ne üljön le a kamera elé és ne papoljon az építőipar áldatlan helyzetéről, aminek kialakulásában neki főszerep jutott. Inkább üljön le a szép hatalmas házában egy jó nagy tükör elé. és naponta többször köpje magát szembe.
Szeretném ha egyszer valaki felelős személy megkérdezné, illetve felelősségre vonná ezt a gátlástalan gazembert az eddig elkövetett tetteiért. Őszintén sajnálom a riportert, hogy egy ilyen bűnözővel kellett leülnie beszélgetni és mindehhez asszisztálnia.
Érd, 2011. augusztus 23.

Kápolnai József
KZ GENERÁL Kft. ügyvezető igazgatója
kzgeneral1@gmail.com