Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Nagyméretű kortárs műalkotás díszíti az új Corvinus Campus falát

Corvinus szobor

A Budapesti Corvinus Egyetemen új épületének Duna parti homlokzatát a múlt hét óta 33 méter magas szobor installáció díszíti. A szobor a Kossuth-díjas művész Jovánovics György munkája, aki a 27 elemből álló alkotást a Duna part új jelképének szánja.

A Corvinus Egyetem több mint 50.000 négyzetméter szintterületű új oktatási épületét és a kapcsolódó Studium Irodaházat még 2007 szeptemberében adta át a beruházó WING Zrt. A PPP beruházás részeként az ingatlanfejlesztő az építési költség 1 %-át képzőművészeti alkotásokra fordította. Ennek megvalósulása a napokban elkészült mű, mely a Kossuth-díjas szobrászművész Jovánovics György alkotása és két címet is visel. „Az épülés szelleme” elnevezés az Egyetem tudásmegosztó funkciójára utal, míg alcíme a „Nagy Corvinus Napóra” könnyedebb, a fényjátékra utalva a jobb megjegyezhetőséget szolgálja.

A pályázatra beérkezett műalkotások közül az Oktatási Minisztérium által delegált szakmai zsűri választotta ki Jovánovics György installációját. A nyertes mű megvalósulását mind építészetileg, mind esztétikai elemeit tekintve egyöntetűen támogatta a Központi Tervtanács is. A kivitelezés 2009 második negyedévében indult.

A műalkotás az ország legmagasabb szobrának, a Szabadság-szobornak1 méreteivel vetekedő, 33 méter magasságban díszíti a Corvinus Egyetem főbejárattal szomszédos falfelületét. A 27 részből álló kompozíció anyagában fém, formáját tekintve pálcák, vastagabb gerendák és kockákból egyszerű vágásokkal kialakított kubusokból épül fel. A matt fehér árnyalatú elemek jól követik az oktatási komplexum finom eleganciáját, miközben az okker színű burkolattól elkülönülve a Duna partról nézve is igazi jelként funkcionálnak. „Az Egyetem számára készült alkotással határozott célom volt, hogy művészi alkotásként és architektúraként egyaránt értelmezhető legyen. Számomra az egyetem az oktatás és tanulás színhelye, s mint olyan, a megőrzést, a rendszert, az átláthatóságot, egy magasrendű egyszerűséget szimbolizál. Ennek lenyomata az elkészült szobor is, amely impozáns méretei ellenére a súlytalanság látszatát kelti.” – jellemezte műalkotását Jovánovics György szobrászművész.

Corvinus szoborCorvinus szobor

A most átadott szobor nem az első komoly, méreteiben is monumentális köztéri alkotása a Kossuth-díjas művésznek. Trójai papírgyár című szobra a szöuli Olimpiai Parkban található, emellett szintén sokak által ismert a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcelláján elhelyezett, az 1956-os forradalom mártírjainak állított emlékműve is.

Noah M. Steinberg, az oktatási komplexumot fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „A WING Zrt. célja, az általa fejlesztett épületeken keresztül, az értékteremtés. Ez az érték pénzügyi, építészeti és funkcionális értelemben is értendő. A Corvinus Egyetem új Közgáz Campusa funkcionális értéket képvisel, mivel az ország leendő közgazdászai egy világszínvonalú építmény falai között tanulhatnak. Ez az építészeti érték pedig a most megvalósult szoborral még teljesebbé vált.”

Értékelésem: Nincs. Értékelés: 1 (1 vote)

Hasonló témájú anyagaink...

2,5 milliárdos szálloda és konferenciaközpont lesz a KÉSZ kecskeméti irodaházából

Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpont

Ma délelőtt Kecskeméten a közreműködő szervezetek képviselői közösen tették le Magyarország első Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontjának alapköveit.

Régi fényében pompázik hazánk építészeti kuriózuma, a nádasdladányi Nádasdy-kastély

Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára 2011. május 20-án megnyitotta a nádasdladányi Nádasdy-kastély felújított homlokzatának átadási ünnepségét, valamint az erre az alkalomra Nádasdy Ferencné gróf Zichy Ilona emlékére rendezett, „Szerelem mindhalálig – és azon is túl” ­című kiállítást.

Zengő Kövek a pécsi Széchenyi téren

A március 18-i közgyűlés egyik előterjesztése foglalkozik a Széchenyi téren elhelyezendő új műalkotással. A tér engedélyezési tervének szakmai- és társadalmi vitája során az eredeti terv részét képező úgynevezett Párnafelhő alkotás nem nyerte el sem a szakma, sem a lakossági fórumok tetszését, így a végleges építési engedély kiadása során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – mint építési hatóság – véleményezését követően az önkormányzat úgy döntött, hogy a Párnafelhő nem valósul meg a tér átépítése keretében.

Pécsen bokréta avató és három térátadó ünnepséget rendeztek

December 18-án ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program. A Közterek és parkok kulcsprojekt sikeres kivitelezését jelzi, hogy ünnepélyes keretek között átadták a Rókus sétányt, a Kórház teret és a Pécs-keleti városrészt, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont legmagasabb pontjára pedig bokrétát helyeztek el a kormány, a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécs MJV és a Pécsi Tudományegyetem képviselői.

Kitűnően halad a Széchenyi tér felújítása

Rendben és a terv szerint halad a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló beruházások kivitelezése. A Közterek és parkok újjáélesztése projekt keretében megújul a történelmi belváros egy része, többek között a Széchenyi tér is, amelynek kivitelezése – ha rendkívüli időjárási körülmények nem lesznek – heteken belül befejeződik.